Ketchup-ul

sau „ketup” si „checiapul”, cum mai este numit uneori , este un sos dulce – acrisor pe baza de pasta de tomate,otet , condimente si ierburi aromatice .Este acceptat de catre majoritatea populatiei ca si un condiment complex.

Parerile privind faptul ca ar fi un produs sanatos sau nu,sunt impartite . Sincer , daca-l veti considera condiment, atunci este un condiment sanatos . Nu e un produs alimentar complet . Suntem de acord cu nutritionistii . Are putine proteine ( nu e carne ) , are sare , are zahar . Problema nutritionistilor este ca nu spun lucrurilor pe nume : un condiment se foloseste in cantitati mici cu un alt produs alimentar. Mai concret : se serveste de obicei o pizza sau cartofi pai cu putin ketchup . Sub aceasta forma sigur nu este un aliment nesanatos . Prin compozitia lui ( mai multa sare , mai mult zahar dar chiar si destul de mult condiment ), ketchup nu poate fi consumat ca produs de baza . Dimpotriva , exista unele pareri ca ar aduce beneficii prin continutul de licopen .

Statisticile ne indica ca in America consumul ar fi de trei flacoane / persoana /an. Inseamna ca la americani este un produs de baza ( aproapiat , este consumul de lapte la romani / an ) Nu s-ar observat persoane , americani bineinteles , la care sa le fi produs efecte nedorite asupra sanatatii . De atfel , in America se discuta , sa fie trecut in nomenclatorul produselor la pozitia vegetale !

Produsul nostru – ketchup la plic – adica o portie de 50 grame ketchup , este cantitatea optima pentru o pizza de 32 cm ( medie ) .

Nu contestam ca cel mai bun ketchup este cel produs in propria bucatarie . De acord: acesta nu are in compozitie conservanti , se poate obtine din rosii proaspete , putem sa-l condimentam dupa propriul gust ( mai sarat ,mai mult zahar , mai piperat s.a.). Ce ne facem timp de sapte-opt luni pe an cand nu avem rosii proaspete ? Credeti ca rosile de sera o sa dea aroma ?

Se impun unele observatii :

1)se observa ca nu exista diferente esentiale intre cele doua preparate ( ambele contin amidon ,zahar ,sare. Chiar si conservati. Si ca ambele sa fac din pasta de tomate(a se vedea punctul 2)

2)orice gospodina o sa va spuna ca nu puteti prepara ketchup din rosii de sera ( nu va avea gust ). Prin urmare, perioada cand puteti face ketchup de casa din rosii adevarate este iulie-septembrie . Ideea este : o sa aflati o gospodina care sa riste sa nu puna conservati intr-un ketchup care urmeaza sa fie pastrat noua luni ? Nu , sigur .

3)sigur ca nu se folosesc aroma de ketchup in gospodarie , fiindca nu este disponibila pentru varianta ketchup . Accentuam : nu este disponibila . Daca ea ar fi pe piata ar fi folosita si recomandata . Nu si-au pus niciodata gospodinele dorinte mari de a shimba aromele de vanilie si rom de ex. Cu ce sa fie schimbate ? Poti face o prajitura fara cele doua arome ? Poate . Facem o precizare : de obicei aroma de ketchup este un extract de ceapa , oregano, scortisoara .

Am trage o concluzie : ketchup-ul aflat in comert este un produs sigur si aproape identic ( poate in unele cazuri superior) cu cel obtinut „in casa „. Va recomandam sa-l consumati ca si un condiment dupa poftele D-voastra .

100 grame produs contine :
– valoarea energetica 75 kcal(318kJ)
– proteine 0.8 g
– glucide 17.5 g
– lipide 0 .

Cei care tin dieta ar trebui sa stie ca :
-contine cca 1% sare ( 100 grame produs 1 gram sare )